Gratis Nyhetsbrev

Hva er kredittkort?

 Alle har hørt om kredittkort, men ikke alle vet hva det er.

Hva er Kredittkort?

Kredittkort er et plastkort som brukes i stedet for kontante penger ved kjøp av varer eller tjenester. Det som skiller et kredittkort fra et vanlig bank kort (debetkort), er at kredittkortet ikke trekker penger fra kontoen din når du kjøper en vare. Selskapet du har fått kortet av betaler for varen du har kjøpt. Selskapet vil så sammle alle kjøpene du har gjort i løpet av en måned, og sende deg en faktura.

Fordeler med kredittkort
Det er mange fordeler knyttet til å bruke kredittkort når du er ute og handler. Det er mange som bruker kredittkort når de er i utlandet, som en ekstra forikring mot svindel. Det er også mange bedrifter som anbefaler sine ansatte å bruke kredittkort i jobbsammenheng.
Les mer om fordelene med å bruke kredittkort.

Fallgruver ved bruk av kredittkort
Det er mange fordeler ved bruk av kredittkort, men det er også noen ulemper viss du ikke passer deg. Viss du ikke betaler fakturaen din fra kredittkortselskapet, kan det føre til store ekstrautgifter for deg i form av store gebyrer.
Les mer om disse fallgruvene her

Det er mange tilbydere av kredittkort i Norge, og det er veldig mange som syns det er vanskelig å finne et kredittkort som passer for seg. Vi har et veldig bra sammenligningsverktøy for kredittkort her på KredittkortGuiden.com. Med dette verktøyet kan du sammenligne kredittkort, og finne det beste kredittkortet med de beste vilkårene.

Sammenlign kredittkort, og finn det beste kredittkortet for deg!
Sammenlign Kredittkort

Forskjellige typer kort

Debetkort:
Bankkortet som de fleste har. Pengene trekkes direkte fra bankkontoen din, der det må være penger. Ellers ingen kjøp. Kan være tilknyttet VISA slik at de kan brukes i utlandet.

Kredittkort:
Ikke knyttet til bankkonto. Kortet brukes til å kjøpe varer og tjenester på kreditt. De fleste gir en rentefri kredittperiode fra fem til sju uker. Månedlig faktura på alle kjøpene du har foretatt blir tilsendt. Du bestemmer selv hvor mye du vil betale av fakturaen, utover et minimumsbeløp som gjerne er fra 250 til 400 kroner, eller minst tre-fire prosent av brukt kreditt. Lånerenten på ubetalt saldo er svært høy.

Faktureringskort:
Du betaler beløpet som er fylt inn, og har kreditt med fullt forfall. Du har egentlig fått et rentefritt lån hvis du betaler ved forfall. Betaler du for sent må du ut med renter og purregebyr. Forskjellen på faktureringskortet og et rent kredittkort med løpende kreditt ser du når du mottar fakturaen. Er beløpet du skal betale fylt inn, har du et faktureringskort. Hvis beløpet ikke står i beløpsfeltet, har du et kredittkort.

Viktig å gjøre før du bestiller kredittkort:

 • Gå nøye gjennom dine behov, før du skaffer deg kredittkort.
 • Vær nøye med å gå gjennom all informasjon. Vurder kostnadene ved de ulike tilbudene. Sammenlign Kredittkort på sidene våre.
 • Vær klar over at jo større bruksområde et kort har, jo større blir sikkerhetsrisikoen for deg. Risikoen er mindre om du har et kort som bare kan brukes med PIN-kode (som du ikke oppbevarer i nærheten av kortet), enn om du har et kort som du bare kan bruke med signatur og som i tillegg kanskje har en høy kredittgrense.
 • Kort med internasjonal tilknytning kan du som regel bruke på alle større turistmål - innenfor det bruksområdet som gjelder for kortet. Skal du feriere utenfor ”allfarvei”, er det lurt å sjekke om du kan bruke kortet ditt der.
 • Sjekk at kredittkortets gyldighetsperiode (angitt på kortet) ikke utløper mens du er på ferie.
 • Tenk gjennom hvordan du vil finansiere ferien om kredittkortet blir borte eller avmagnetisert. Det kan være en sikkerhet å ha et ekstra kort som back-up.

Nyttige råd

 • Pass på kortet! Oppbevar det på linje med penger og andre verdisaker.
 • Oppbevar aldri PIN-koden sammen med kredittkortet! Lær deg koden utenat.
 • Pass på at ingen ser PIN-koden din når du taster den inn. Ta med kvitteringer når du har brukt kortet.
 • Legg aldri fra deg kortet. Sørg for å få det tilbake straks du har gjort et kjøp.
 • Sjekk om beløpet stemmer før du signerer en regning.
 • Ta vare på kvitteringer og sjekk at de stemmer med kontoutskriften. Hvis ikke, ta kontakt med banken med en gang.
 • Meld fra med en gang til din egen bank eller kortselskapet dersom du mister kredittkortet, eller det blir stjålet. Utenom åpningstiden kan du ringe bankenes meldingstjeneste 800 30 250. Da sperres kredittkortet for uttak.